-Pantalons: per protegir dels fregaments.
-Botes: tenen sola llisa i una mica de taló per evitar que l'estrep patini cap al garró, moltes tenen les puntes protegides per evitar les trepitjades.
-Polaines: amb botins(també serveixen les bambes de trek).
-Guants: són útils per evitar fregament y per els diez de fred. No portar joies, es poden engantxar i sería perillós.
*Vestimenta de protecció:
S'utilitzen les armilles per les modalitats més perilloses (salt, complet), proteigeixen les costelles, la clavícula i ograns vitals.
·Accessoris per la martxa: alforjes , corda llarga, mantes .
·Cabeçada i brida, tipus, col·locació i ajust, manteniment bàsic:
Una brida és el que porta el cavall en el cap, que serveix per governar al cavall. La brida consta de varies peçes, basicamnt corretges de cuir regulables, cintes o elements similars, forman't un conjunt.
·Cabeçada de feina:
-Testera
-Galteres o montant de filet
-Sotagola
-Muserola o sobrebarba
-Tancaboques
-Cadeneta o sotabarba
-Fre:mos, filet, pelham.
·Cabeçada de quadra:
La cabeçada de quadre permet conduir al cavall caminant y lligar-lo amb una corda o ramal. Preparant-la, s'ha de desligar la testera y agafar-la amb la mà Esquerre agafes la muserola. No oblidis posarte el ramal sobre el braç per no arrossegar-lo per terra i perquè el cavall no el trepitji. Per col·locar-lo al cavall posa't al costat esquerre.
·Cabeçada i brida
Hi ha diferents tipus de tanques o sivelles. Assegurar-se que s'ha de tancar bé i que la cabeçada sigui de mida correcte. La muserola queda al mig del nas i no es pot apretar massa perquè si no el cavall no podría obrir a boca. Si la cabeçada és massa grossa o la deixes poc ajustada, no quedarà al seu lloc, si es massa petita o massa curta li apretarà massa i no podrá respirar bé.
Normalment abans de posar la brida es posa la sella, en ocasions, es posa la brida primer. Mai deixis la cabeçada o les regnes per terra, penja-ho del braç.
-En primer lloc posar la cabeçada de quadra penjada del coll del cavall y després li passes les regnes per sobre el cap.
-Agafa la brida per les galteres amb la mà dreta i amb l'esquerre posses el mos dins la boca del cavall.
-S'ha d'anar en compte quan es possa la testera, s'ha de pasar per les orelles amb suavitat i després treure el serrell.
-A continuació , lligues la muserola apretada i l'ofegador bastant fluix, que hi sobrin uns 4 dits.
*A vegades és complicat que el cavall obri la boca, en aquest cas no es pot forçar, s'ha de possar el dit grós als llavis a la part que no hi té dents tocant-li la llengua(li fà pesigolles y obre la boca).
· El manteniment de la cabeçada:
S'ha desmuntar totalment per revisar i netejar totes les parts, s'ha de comprobar les costures i el desgast de les parts en contacte amb el mos. S'an de netejar bé totes les parts, l'embocadura i totes les corretges de pell.
El fre és un instrument de ferro, serveix per subjectar-lo i conduir-lo. L'embocadura és la part del fre que entra dins la boca del cavall.
·Embocadura de filet rigid:Només actua damunt les barres de la boca.
·Embocadura articulada: Fa la funció cóm un obrenous damunt la llengua i comprimeix la comisura dels llavis.
·Embocadura del mos rigid: Fa palanca i transmet la pressió a la nuca del cavall.
La cadeneta fa pressió a la sotabarba.
El filet és un tipus de fre suau i generalment articulat d'acer inoxidable i alguns porten goma, la embocadura pot ser de diferents maneres. ·Gruix: Els menys rigorosos. ·Forma: Els curvats son més suaus. ·Forma de les anelles: Rodones o ovalades. ·Palillos o cames: Poden portar o no, els que porten són més suaus.
*Mos: Fre amb embocadura fixa o móvil, que actua amb més contundencia que el filet i s'utilitzen combinats amb el filet.
1.Amb una petita curvatura i l'embocadura deslliçant.
2.Amb una petita curvatura i fixa.
3.Amb l'embocadura casi recta.
·El manteniment de la cabeçada:
*Pelham; És un altre tipus de fre.
·Manteniment: Després d'utilitzar s'ha de mullar sempre el mos amb aigua i després netejar-lo amb un fregall o raspall per que no quedin residus engantxats.
-Les selles de muntar o muntura són un element que uneix el genet als lloms d'un cavall. Es usada per a la major comoditat del genet i per tenir cura del llom de l'animal.
·La muntura s'ha d'adaptar al llom del cavall.
·L'espai situat a la part frontal de la muntura, deixa un espai lliure per a la creu del cavall.
·La creu d'un cavall és una part molt sensible que ha d'estar protegida de cualsevol fricció.
*Parts de la muntura
La sella de muntar es compón de diferents parts:
·Seient
·Borrena de davant(relleu de la sella).
·Borrera posterior.
·Bast(foltre).
·Gambal(corretja d'on penja l'estrep).
·Falca/Fals faldó/Faldonet(amaga l'anell portaestrep).
·Cingla, cingladors o corretjes de la cingla.
·Suador o dessuador.
·Baticola/pitrall.
·Muntura de doma
Faldons llargs i verticals per facilitar que la posició de la cama es mantingui estirada. Màxim contacte amb el cavall(la cingla curta evita les sivelles a sota de la cama) .
·Muntura de salt
Faldó avançat per recollir y donar suport al genoll del genet. Seient plà per facilitar la rebuda del salt. Cingla llarga y cingladors curts per mantenir una millor subjecció de la muntura.
·Muntura mixta
Forma intermedia, apta per a la pràctica de diferents disciplines a un nivell bàsic.
·Muntures de ruta
Poder trobar diferents models, cóm poden ser les de cua, western, Mc lelan...
Les seves característiques són: gran capacitat de càrrega i bon repartiment del pes. Sobre el dors del cavall i facil manteniment.
western
- Els dessuadors o suadors
Peça de roba que es posa a sota de la sella per protegir l'esquena de l'animal i absorbir-ne la suor.
-Protector de dors
Peça d'esquma i d'altres materials que es pósa sobre el dessuador i davant de la sella per protegir l'esquena del cavall i donar més comoitat al genet.
·Los estribos de seguridad permiten que el pie deslize y se libere. Un estribo estándar de la medida adecuada debería ser 2 cm mas acho que la bota.
*Mantes:
El cos del cavall durant l'hivern es cobreix d'un pel llarg que protegeix del fred. Durant la primavera el va perdent y a l'estiu es queda amb un pel curt.
Els cavalls quan treballen transpiren molt amb el pel de l'hivern i aquesta suor pot trigar molt en eixugar-se el que pot provocar que es refredi, per aquest motiu en moltes ocasions els cavalls s'esquilen.
La manta abrigarà més o menys depenent de la funció que vulguem que tingui i podrà cobrir o no tot el cos del cavall. Per comprobar la mida de la manta s'ha de mesurar.
-Manta de dia: s'utiltza entretemps o a l'hivern de dia.
-Manta de quadra: s'utilitzen al box, solen ser transpirables.
-Mantes de paddock o d'exterior: són impermeables i mes calentes.
·Cóm posar la manta:
-S'ha d'evitar tirar-la sobre el cavall, anar en compte amb les corretges i cinglera de la manta er que no es donin copsa les extremitats del cavall i es faci mal. Sempre comença per el costat esquerre.
-Col·locar la manta doblegada cap endevant a la creu, desdoblar la mante y fer correr la part de darrera cap enrere, fins deixar-la ben col·locada.
· En general el primerque es corda és la cingera, abans de les corretges del davant.
· Per la mateixa raó es treuen primer les corretges del davant i si n'hi hagués les de darrera. Dobla la manta per la meitat de la part final de la creu del cavall cap a la cua. Fer lliscar la manta cap enrere.
*Recomanacions:
- Tots els tipus de manta s'hauríen d'assegurar amb cintes per la cinglera.
-Una manta estable utiitzada constantment necessitarà rentar-se cada 2-4 setmanes, mentre que una manta d'exterior serà suicient un cop l'any.
-Sempre tenir en compte les instruccions de neteja de les mantes.
-Quan no s'utilitzen s'han de guardar en llocs amb una atmosfera seca.
*Protectors i benes
Es fan servir per que el cavalls no es facin mal a les extremitats.
-Benes de treball: Són molt elàstiques, d'us 10 cm d'amplada i estàn fetes d'una mescla de cotó i elàstic amb cintes (tires) de cotó.
-Benes de descans o de viatje: Són més amples i d'un materiar lleugerament elàstic, llana, cotó o sintetic. Poden tenir cintes de cotó o telero per cordar-les.
-Benes de cua: Són una mica menys elàstiques que les de treball, pero d'un material similar, amb una amplada de 7-8 cm. Amb llaços de cotó per lligar-los. S'utilitzen per protegir la cua durant el viatje.
-Salvacues: Es pot posar sobre una vena de cua si el viatje es larg s'hauría de possar sol, sense cap vena a sota.
-Salvanuques: S'utilitza quan el cavall no té molt espai al camió o mitjà de transport, si el cavall es alt i tendeix a resistir-se quan puja al camió.
-Protectors de garrons i genolls: Els genolls i garrons són parts vulnerables quan es viatja, ja que el cavall pot perdre l'equilibri i entrebancar-se o golpejar les articulacions contra cualsevol obstacle.
-Protectors de garreta, cascos i tendons:
1.Campanes: van als anteriors (mans).N'hi ha diferents mides i formes i de materials diferents, són una alternativa a les benes(protectors de treball).
2. Protectors garreta: Van als porteriors( peus)
3. Protectors de tendons : van als anteriors i posteriors. Pensades per la subjecció dels tendons durant el treball intents. Es usen en els anteriors per la protecció dels tendons dels posibles cops.
-Protectors de salts: Són protectors per mans i peus amb una capa exterior forta i dura per protegir dels impactec ( els de les mans son diferents als dels peus).
*Recomanacions per el manteniment:Les benes de les extremitats es poden rentar a mà o a maquina tant sovint com sigui necessari i planxar-les per evitar que les arruges facin pressió i no facin mal al cavall.
· Cóm lligar al cavall: La llargada de la corda ha de sr de 2 palms per que pugui moure's correctament.
· Cóm portar el cavall: El cavall darrera teu i no li deixem molta corda i la que sobra s'agafa i no està per terra. Sempre mirant cap endevant, no correr.
·La neteja: tot l'equipament s'ha de netejar cada cop que s'utilitza. Depend del material es renta d'una manera o d'un altre . On ens sentem (selles) es netejen amb (esponja, oli per cuir o cera per cuir). La capçada per netejar-la es més fàcil desmontar-la.
La cingla (cinta que pasa per el cingler del cavall) hem de treurel'hi el fang i s'ha de netejar abans de posar-la i al treure-la. La muntura hem de desmontar la cingla i els gambals.
WEBS D'INTERÉS:
· http://www.bibiloni.cat/textos/cavall.htm
· http://www.youtube.com/watch?v=c6x3twfxuey
· http://www.euskalhorse.net/hipica/achfiles/learn/index.php
*Parts exteriors del cos del cavall:
1.cap
-clatell
-serell
-front
-cara
-morro
-nariu
-boca
-llavis
-barres
-llengua
-geniva
-paladar
-barba
-sotabarba
-solc mandibular
-gola
-orelles
-pols
-solc ocular
-arcada orbitària
-ull
-galta
2.Coll
-crinera
-tràquea
-ample del coll
-solc de la jugular
-creu
-dors
-llom
-gropa
-maluc
-cua
-pit
-castellam
-cinglera
-aixella
-ventre
3.Extremitat davantera
-espatlla
-rabassa
-braç
-colze
-avantbraç
-coll
-genoll
-canxa
-garreta
-esperó
-travador
-corona
-casc
4.Extremitat trasera
-cuixa
-natja
-greixet
-cama
-garró
-canya
-garreta
-travador
-corona
-casc
·L'esquelet
-Protegeix, sosteneis i ajuda a moure's.
-Les parts més importants son les extremitats.
-L'esquelet del cavall és molt similar al dels humans
-No té clavícula, tenen el coll més desembolupat(més llarg) tenen ossos metacarpians i metatarsians i els tenen més desembolupats, i desembolupat el sistema de substensió de la garreta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario